Jumaat, 25 Februari 2011

1 ANGKATAN : Tetap Gagah, Tetap Setia - Hari Ulang Tahun TDM Ke 78

TARIKH 1 Mac merupakan tarikh keramat bagi setiapwarga Tentera Darat (TD). Sejak ditubuhkan pada 1Mac 1933 dianggotai oleh 25 orang anak watan yang menyertai Kompeni Percubaan Askar Melayu, TD telah melalui pelbagai cabaran serta evolusi yang tersendiri. Walaupun ramai yang beranggapan bahawa TD masih ‘muda’ jika dibandingkan dengan angkatan tentera darat yang lain, kita telah membuktikan keupayaan kita bukan sahaja mendokong dasar pertahanan negara tetapi juga kemampuan mempertahankan kemakmuran dan kedaulatan negara.


Selama 78 tahun juga, cukup banyak perubahan-perubahan yang telah dilaksanakan. Kelengkapan serta peralatan tempur yang diperuntukan kepada kita kian berkembang. Di dalam jangkamasa yang singkat ini kita telah berjaya membangunkan keupayaan TD menjadi sebuah angkatan yang kredibel dan mempunyai keupayaan mempertahankan kedaulatan negara. Walau apa jua perubahan yang dialami dari segi persenjataan mahupun peralatan, yang tidak boleh berubah adalah semangat dan nilai-nilai murni sebagai anggota tentera. Tidak ada perkara mustahil, yang tidak dapat dilakukan dengan disiplin serta semangat setia kawan yang tinggi. Dari sebuah pasukan yang kecil, TD telah melalui berbagai duri dan ranjau penaklukan Jepun ke atas Tanah Melayu, Darurat, Konfrontasi dan perang melawan insurgensi. Semua ini dilakukan dengan terbaik, dengan semangat perjuangan yang kental dan tidak kenal menyerah. Itulah TD yang harus kita banggakan. Setelah melalui pelbagai cabaran dan rintangan, kini TD telah berubah mengikut peredaran zaman dan cabaran masa kini. Perubahan-perubahan yang nyata lebih kompleks dan mencabar memerlukan TD lebih bersiap sedia bagi menghadapi evolusi yang mendatang.


Sebagaimana pepatah ‘jika tidak ada yang lama, masakan ada yang baru!”, justeru, pengorbanan para pahlawan mempertahankan kedaulatan negara perlu kita contohi dan hayati. Malah semangat sanggup berkorban yang menjadi pegangan para pahlawan yang terdahulu jangan sekali luput dari ingatan kita. Keikhlasan dalam melaksanakan tugas, rajin serta gigih berusaha untuk mempertingkatkan mutu perkhidmatan serta diri sendiri, mengekalkan tahap disiplin profesyen ketenteraan yang tinggi dan bermoral tinggi adalah antara nilai-nilai yang perlu dikekalkan dan dipertingkatkan lagi. Semua ini amatlah perlu agar TD dilihat sebagai sebuah organisasi yang terbaik. Ini akan melayakkan TD untuk bersaing dengan lain-lain angkatan pertahanan di rantau ini. Nilai-nilai ini juga akan menjadi landasan kepada kekuatan TD menjadi sebuah angkatan yang mampu mempertahankan kedaulatan negara dari apa jua bentuk ancaman. Melalui proses evolusinya, dan sejak kemerdekaan negara ini, peranan TD selaku benteng pertahanan dalam memelihara kedaulatan dan mengekalkan ketenteraman dan keamanan negara yang berdaulat menjadi suatu tuntutan yang besar. Tidak keterlaluan dikatakan bahawa cabaran alaf globalisasi akan lebih tertumpu kepada peperangan teknologi dan ledakan era teknologi maklumat serta lahirnya masyarakat tanpa sempadan. Ini menjadikan tugas TD semakin sukar.


Sejajar dengan perubahan ini, adalah wajar untuk TD mempersiapkan organisasi dan anggotanya untuk menggalas cabaran-cabaran tersebut agar organisasi dapat berperanan dengan lebih berkesan. Persekitaran strategik global dan serantau sentiasa berubah dan tidak menentu, sekali gus membawa pelbagai ancaman, cabaran dan peluang. Ketidakstabilan rantau ini boleh mengundang kuasa-kuasa besar bertapak semula di rantau ini. Sebagai anggota tentera, kita perlu membuat persediaan yang terbaik. Secanggih manapun peralatan pertahanan yang dibekalkan kepada kita, sekiranya kita tidak berupaya menukar minda atau merubah paradigma kita dan mempertingkatkan ilmu ketenteraan serta kemahiran yang sedia ada, kecanggihan peralatan tersebut tidak mendatangkan manfaat. Dengan keyakinan serta tanggungjawab yang diberikan oleh rakyat, amat jelas setiap warga TD harus berusaha bersungguh-sungguh untuk meningkatkan tahap profesionalisme di samping berusaha gigih melengkapkan diri dengan pelbagai pengetahuan dalam melaksanakan tugas dan tanggungjawab dengan berkesan dan penuh kewibawaan. Kejayaan satu-satu angkatan tentera itu diukur melalui anggota yang berkualiti.


Oleh itu, tumpuan yang menyeluruh perlu diberikan untuk melahirkan anggota yang kompeten dan versatile. Keperluan menyediakan anggota yang berpengetahuan, kompeten dan bersikap positif amatlah penting bagi menentukan segala aset canggih yang dimiliki oleh TD dapat menghasilkan keupayaan yang dihasratkan. Dalam melaksanakan tugas dan tanggungjawab yang diamanahkan, setiap warga TD mestilah menyemai semangat perpaduan demi untuk keutuhan TD amnya, komited, bertanggungjawab serta ‘accountable’ dalam segala tindak-tanduk. Kelebihan inilah yang dapat membawa TD untuk mengharungi cabaran-cabaran masa hadapan dengan berkesan.


TD perlu mempamerkan keupayaan untuk bertindak sebagai sebuah angkatan tempur yang kredibel dan seimbang serta berdaya tahan untuk memikul amanah sebagai benteng pertahanan negara. Pun demikian, kelengkapan yang serba canggih tidak akan menjanjikan kejayaan dalam satu-satu pertempuran. Keupayaan serta aset sumber manusia juga perlu selaras dengan pembangunan teknologi pertahanan itu sendiri. Sebagai sebuah organisasi profesional, TD perlu sentiasa meningkatkan kepakarannya agar berupaya bergerak selaras dengan perubahan yang berlaku disekeliling. Perkembangan teknologi yang berlaku perlu diapplikasikan dengan sebaik mungkin. Mengekalkan keamanan dan kedaulatan yang dinikmati sekarang, adalah sumpah keramat dan amanah rakyat yang dipikul oleh TD.


Sebagai sebuah organisasi TD merupakan tulang belakang pertahanan negara dan memainkan peranan yang penting didalam menjamin keamanan dan kestabilan negara bagi membolehkan negara menjadi maju dan makmur. Oleh itu, demi memikul tanggungjawab yang diamanahkan oleh rakyat, TD perlu bersedia menggalas cabaran ini agar dapat berperanan dengan lebih berkesan serta memperlihatkan kemampuannya sebagai sebuah ketumbukan yang decisive dan mampu melaksanakan pelbagai bentuk misi dalam pelbagai dimensi.

1 ANGKATAN : TETAP GAGAH, TETAP SETIA


Oleh : BN1 R515AW
About The Author
Bie, that's my name. Im just an ordinary blogger.Ea eam labores imperdiet, apeirian democritum ei nam, doming neglegentur ad vis. Ne malorum ceteros feugait quo, ius ea liber offendit placerat, est habemus aliquyam legendos id. Eam no corpora maluisset definitiones.
Share This
Subscribe Here

 

Categories

Site Info

Followers

Rejimen 515 AW Kem Wangsa Bukit Keramat Copyright © 2009 DarkfolioZ is Designed by Bie Blogger Template for Ipietoon
In Collaboration With fifa